ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

Έγκριση ΣτΕ για βιομηχανικό πάρκο στον δρυμό Πάρνηθας

Posted by lykofron στο 05/06/2009

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΛΥΚΟΦΡΩΝΑ: Το κάτωθι θέμα μας ανάγει στις πυρκαγιές δασών το 2007 τόσο στην Πάρνηθα όσο και στην Μεσηνία. Επομένως όλα έχουν το σκοπό τους και ας έλεγε ο κ. Καραμανλής ότι δεν ξέρει τίποτα, όπως επίσης ο τότε αρμόδιος υπουργός που μίλαγε για ….. «ἀσυμετρη απειλή» και βέβαια το έλεγε για τα πρόβατα. Εμείς όμως δεν μασάμε…. Τους την έχουμε στημένη στις κάλπες και τώρα και πολυ περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές.

Τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας ενέκρινε, μετά από εισήγηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δημιουργία του «Τεχνολογικού Πάρκου Ακρόπολις» είχε αρχικά απορριφθεί από το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, με το σκεπτικό ότι το διάταγμα Προστασίας της Πάρνηθας… δεν μπορεί να επιτρέπει χρήσεις που να την επιβαρύνουν. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας, το Προεδρικό Διάταγμα για την Πάρνηθα θεσμοθετείται, με καθυστέρηση δύο ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες παραπέμφθηκε το θέμα με προσωπική παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά) τελικά εγκρίνονται και τα δύο σημεία στα οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε επιμείνει, παρά την προηγούμενη αρνητική εισήγηση του Ε΄ Τμήματος το 2006. Πρόκειται για:

– Την εξαίρεση από τις προστατευτικές διατάξεις του δρυμού, έκτασης 500 στρεμμάτων στα Κιούρκα (Αφίδνες), με σκοπό τη δημιουργία ΒΕΠΕ (βιομηχανικής και επιχειρηματικής περιοχής). Στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που υποβλήθηκε στην Ολομέλεια, η επίμαχη έκταση περιλαμβάνεται μεν στα όρια του δρυμού, ως ξεχωριστή όμως ζώνη με τον χαρακτηρισμό «ΒΕΠΕ Τεχνόπολη-Ακρόπολη».

– Την εξαίρεση έκτασης για την επέκταση κατασκηνώσεων κοντά στους Θρακομακεδόνες.

Η χωροθέτηση της βιομηχανικής και επιχειρηματικής περιοχής «Τεχνολογικού Πάρκου Ακρόπολις» στην Πάρνηθα είχε χαρακτηριστεί με απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ το 2006 «μη νόμιμη», καθώς η εν λόγω περιοχή «αποτελεί το όριο σύνδεσης της Πάρνηθας με τον ορεινό όγκο της Πεντέλης». Περαιτέρω, όπως σημείωνε το σκεπτικό της απόφασης του 2006, «τα διατάγματα που προτείνονται με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως την οριοθέτηση, προστασία και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής(…) δεν δύνανται να ορίζουν νέες χρήσεις γης ή να καθιστούν επιτρεπτή την αύξηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων».

Η «Κ» ζήτησε από τον πρόεδρο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κ. Δημ. Καραβέλα, να σχολιάσει την εξέλιξη. «Θα πάρουμε θέση μόλις διαβάσουμε την απόφαση. Εχουμε ήδη εκφράσει την αντίθεσή μας στη χωροθέτηση μιας τόσο μεγάλης εγκατάστασης στην περιοχή αυτή», αναφέρει. «Η δε μεθόδευση προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα».

Το Προεδρικό Διάταγμα

Το απαραίτητο για την προστασία της Πάρνηθας προεδρικό διάταγμα παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις αρχές του 2006 και κατόπιν κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο ΣτΕ. Καταγράφει τα ακριβή όρια του δρυμού και τον χωρίζει σε 16 ζώνες, ορίζοντας συγκεκριμένες χρήσεις γης για καθεμία από αυτές, όπως περιβαλλοντική εκπαίδευση, έργα αναψυχής, αγροτική εκμετάλλευση και ήπια τουριστική ανάπτυξη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας το καλοκαίρι του 2007 αποφασίστηκε η επέκταση των ορίων του πυρήνα του δρυμού από 38.000 στρέμματα σε 110.000 στρέμματα. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται ουσιαστικά καμία παρέμβαση στο περιβάλλον. Στις παρατηρήσεις του, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει, σειρά ασύμβατων με τον δρυμό δραστηριοτήτων όπως την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής Κλειστών και φυσικά το «Τεχνολογικό Πάρκο Ακρόπολις».

Του Γιώργου Λιαλιου,  Hμερομηνία : 06-09-2008 ,  Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: