ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

Απόσυρση αυτοκινήτων τέλος λόγω κόστους

Posted by lykofron στο 03/11/2009

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΛΥΚΟΦΡΩΝΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η ΦΤΩΧΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕ ΕΜΜΕΣΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΕΡΑΣΕ ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΘΥΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΙΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ…. ΒΛΕΠΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΤΑ ΔΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού με 400 εκατ. κρίθηκε υπερβολική για τη σημερινή κατάσταση

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100029_03/11/2009_335696

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Την κατάργηση της απόσυρσης αποφάσισε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκαλώντας την αντίδραση της αγοράς, ενώ σε ό, τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, σε σχέση με τη ρύθμιση Σουφλιά τα αύξησε για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού και τα μείωσε αντίστοιχα για τα μικρού κυβισμού. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, αποφασίστηκε η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης λόγω υψηλού κόστους. Οσοι πρόλαβαν να αποσύρουν το αυτοκίνητό τους (περίπου 70.000) μέχρι χθες θα έχουν τα ευεργετήματα που προέβλεπε η απόσυρση. Οι επαγγελματίες του κλάδου υπολόγιζαν ότι περίπου 730.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα απέσυραν το όχημά τους μέχρι το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε την απόφαση υποστηρίζοντας ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα μεγάλο (400 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «σε αυτές τις δυσχερείς δημοσιονομικά συνθήκες, το μέτρο αυτό συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό, χωρίς να συνεισφέρει στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας μας. Με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, ενισχύονται οι εισαγωγές και άρα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας μας, χωρίς να στηρίζεται εγχώρια η ανάπτυξη και η απασχόληση».

Η προηγούμενη κυβέρνηση υπολόγιζε το κόστος της απόσυρσης μέχρι το 2012 στα 2,5 δισ. ευρώ και έσοδα ύψους 3,3 δισ. από τους φόρους επί των πωλήσεων που θα πραγματοποιούνταν στο διάστημα αυτό. Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες Ι. Χ. αυτοκινήτων που πρόλαβαν να αποσύρουν το αυτοκίνητό τους, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφη από το υπουργικό συμβούλιο θα λάβουν ποσό 500 ευρώ έως 2.200 ευρώ για την απόσυρση και 1.000 ευρώ επιπλέον στην περίπτωση που κάποιος αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο. Εναλλακτικά η κυβέρνηση προσφέρει για όσους σκοπεύουν να αγοράσουν καινούργιο Ι. Χ. αντί του μπόνους των 1.000 ευρώ, 500 ευρώ και δύο ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Θέλοντας να δώσουμε το στίγμα της νέας προσέγγισης στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, προτείνουμε στους ενεργούς πολίτες να επιλέξουν να μην εισπράξουν όλο το ποσό του κινήτρου αγοράς νέου οχήματος αλλά μέρος αυτού και τη χορήγηση, έναντι του υπολοίπου ποσού, δύο καρτών απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μεταφοράς – επιλογή που αυξάνει το ποσό του κινήτρου κατά 20%. Αυτό είναι μια δυνατότητα που έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα», ανέφεραν οι δύο υπουργοί.

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου καταργεί ένα πολύ καλά μελετημένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα μέτρων μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το αντικαθιστά με το καθαρά εισπρακτικό μέτρο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ν. Δ., κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση όχι μόνο για έλλειψη πολιτικής και προγράμματος, αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Το κόστος των μέτρων Σουφλιά δεν θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό, καθώς θα χρηματοδοτούνταν από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, του ΦΠΑ και των τελών ταξινόμησης από τις επιπλέον πωλήσεις οχημάτων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: