ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

Ο ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ

Posted by lykofron στο 05/02/2010

«Θα πάω τώρα στην Αθήνα να σπουδάσω τα νέα ελληνικά, που διαφέρουν πολύ από τα αρχαία, αν και στις ρίζες τους μοιάζουν», έγραφε ο Λόρδος Βύρων σε επιστολή του από την Πρέβεζα προς τη μητέρα του στις 12 Νοεμβρίου 1809, όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Byron Πάνος Τριγάζης θυμίζει. Χριστούγεννα, 200 χρόνια πριν, έφθανε στην Αθήνα ο νεαρός 21χρονος Μπάιρον. Το ταξίδι αυτό επέδρασε καθοριστικά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του, κάνοντας τόν να περάσει από τον ψευδορομαντισμό του νεοκλασσικισμού στον βαθύ ανθρωπισμό του διεθνισμού, αγαπώντας τους υπόδουλους Έλληνες (και όχι μόνο) όπως ήταν, πέρα από την φολκλορική αντιμετώπισή τους, κι αποτέλεσε βασική πηγή της ποιητικής του έμπνευσης.

Έχοντας αυτό υπόψη του ο δραστήριος Σύνδεσμος Byron για τον Πολιτισμό και τον Φιλελληνισμό, με την βοήθεια βουλευτών από όλες τις κομματικές παρατάξεις, συνέβαλλε ώστε η Βουλή να καθιερώσει από πέρυσι την 19 Απριλίου (ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα) σε Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Ημέρα ποικιλοτρόπως χρήσιμη, αν αξιοποιηθεί, για μια πολιτιστική διπλωματία τις δύσκολες εποχές που περνάμε… Η Βουλή των Ελλήνων κάλεσε πέρυσι σε τιμητική εκδήλωση την Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Ζυλ Ντασσέν (τότε πρόεδρο επί τιμή): Πάνο Τριγάζη, οικονομολόγο – διεθνολόγο, Λάμπρο Κανελλόπουλο, πρώην βουλευτή, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, εκπαιδευτικό,Στέλλα Περογιαννάκη, καθηγήτρια Αγγλικών 9ΔΣ) και τα μέλη Ανδριόπουλο Ηλία, μουσικοσυνθέτη, Βόγλη Γιάννη, ηθοποιόΚακουλίδη Γιάννη, δημοσιογράφο – συγγραφέα,Καρασαββίδου Ελένη, λογοτέχνη εκπαιδευτικό, Καραφωτιά Παναγιώτη, διεθνολόγο, Κούνδουρο Νίκο, σκηνοθέτη, Ναθαναήλ Παύλο, συγγραφέα πρώην ανταποκριτή του BBC, Παπαγεωργίου Ρένα, εκπαιδευτικό – πρόεδρο Κέντρου «Ντάνκαν», Σχίζα Γιάννη, συγγραφέα – εκδότη του περιοδικού «Οικολογείν»,Φερεντίνο Γιώργο, συγγραφέα– ζωγράφο και Χαρδαλιά Νίκο, Δήμαρχο Βύρωνα.

Το 2010, που προτείνεται να είναι έτος Byron, προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και πιθανόν στην Βαλκανική, ενώ διοργανώνεται σημαντικό συνέδριο στους Δελφούς σε συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού (πρόεδρος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ). Όπως σημειώνεται “Ο Λόρδος Βύρων αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου».Εξέφρασε το πνεύμα της αντίστασης κατά των ισχυρών της εποχής του. Υπήρξε «νους φωτεινός» κατά τον Γκαίτε, «θερμός και αγέρωχος αγωνιστής της ελευθερίας των λαών» κατά τον Γκόρκι, «ποιητική ιδιοφυία αλλά και διάνοια πολιτική» κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με χαρακτηριστικότερη την αντίθεσή του από το βήμα της Βουλής των Λόρδων (27-2-1812) σε νόμο που προέβλεπε τη θανατική ποινή για εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, οι οποίοι κατέστρεφαν τις μηχανές που τους καταδίκαζαν σε ανεργία. Ύψωσε τη φωνή του, από τους πρώτους, κατά της λεηλασίας του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Ισχυρότατη αναδύεται μέσα από το έργο του η αγάπη για τη Φύση και την προστασία της.” Γι αυτό “η πολυδιάστατη κρίση που ζουν οι κοινωνίες και το διεθνές σύστημα, φέρνουν έντονα στο προσκήνιο στον 21 αιώνα τις ιδέες και τις αξίες που εξέφρασε και υπηρέτησε ο μεγάλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας” κι όσοι προσπαθούν με τον τρόπο τους να συνεχίσουν την στάση ζωής του. Ισχύει, άλλωστε, πάντα εκείνη η Κινέζικη παροιμία που λέει: “Ακόμη κι αν δεν πιστεύεις ότι κάτι μπορεί να πραγματοποιηθεί, μην εμποδίσεις εκείνον/ην που προτιμά να προσπαθήσει”.

Μπορείτε να υπογράψετε για το έτος Byron στο www.byron-greece.org/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: