ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

Posted by lykofron στο 06/03/2010

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΛΥΚΟΦΡΩΝΑ: ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ 1) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ 2) ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΜΗΔΕΝ

Με τη συμμετοχή των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας συνήλθε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός όσον αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, μιλώντας για «κατάσταση αρνησιδικίας», «αλληλοχειραγώγηση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» και περιπτώσεις διαφθοράς, όπως το παραδικαστικό κύκλωμα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών ικανοποιείται ούτε η Δικαιοσύνη λειτουργεί με έναν τέτοιο τρόπο, που οι πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μια εξουσία που τους προστατεύει και ελέγχει κάθε ανομία. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούμε από όλους ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται και ότι δύσκολα και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία βρίσκει κανείς το δίκιο του. Δεν μιλώ μόνο για τα μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα και τη διαφθορά. Υπάρχουν και τα καθημερινά. Το οικονομικό έγκλημα μένει πολύ συχνά, ουσιαστικά, ατιμώρητο. Τα διοικητικά δικαστήρια κάνουν χρόνια να εκδικάσουν μια αίτηση ακύρωσης ή μια προσφυγή από έναν πολίτη ή μια επιχείρηση». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το αίτημα του πολίτη η υπόθεση του να κρίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα φαίνεται να συνθλίβεται κάτω από το βάρος μιας γραφειοκρατικής αδράνειας και μιας απάδουσας για το χώρο της Δικαιοσύνης νοοτροπίας, ήσσονος προσπάθειας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμύδας πρότεινε τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής σε δικαστήρια και εισαγγελίες και την παράταση του ωραρίου των ποινικών δικαστηρίων, τον περιορισμό των αναβολών, την αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας, την ίδρυση δικαστικής Αστυνομίας και τη διάσπαση του Εφετείου της Αθήνας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες τόνισε ότι «για την καλή λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης δεν φτάνουν μόνο οι φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες των δικαστικών λειτουργών αλλά χρειάζονται και άλλα, κυρίως νομοθετικά μέτρα». Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Κούρτης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τη δικαστική ανεξαρτησία, ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμένος επισήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη είναι αντίστοιχα με εκείνα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ,  ΠΗΓΗ CITY PRESS 2/3/2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: