ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ

Posted by lykofron στο 14/07/2010

Από τα μέσα Δεκεμβρίου 1998 διαβάζουμε για την άνοδο των δεικτών του χρηματιστηρίου, για τον πληθωρισμό που έφθασε στο 4% (καταπληκτικό ρεκόρ για την Ελλάδα) με τάση να πέσει εντός του 1999 στο 2% και για την υπερτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου και του Εύρο. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια όλων των παρατάξεων) εμφανίζουν αυτούς τους δείκτες με ασυγκράτητη αισιοδοξία, η οποία μεταφέρεται και στους αφελείς, οι οποίοι ξεχνούν τα οικονομικά τους προβλήματα και παρασύρονται από το πλαστό αυτό κλίμα ευφορίας…. Αλλά για να δούμε την πραγματικότητα:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική γιατί δεν μας αναφέρουν κάποιους άλλους δείκτες της Εθνικής μας Οικονομίας ποιο σημαντικούς που, όσοι γνωρίζουν περισσότερα πάνω σε οικονομικά θέματα, θα ήταν πολύ περισσότερο ανήσυχοι παρά ενθουσιασμένοι. Οι δείκτες αυτοί είναι οι εξής:

  1. Την παραγωγικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων η οποία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αγαθά που παράγουμε είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες του Λαού ενώ παράλληλα τα αγαθά που εξάγουμε είναι δυσανάλογα ακριβά γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις δουλεύουν με χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εισάγουμε τα περισσότερα από τα αγαθά που καταναλώνουμε. Οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες μας κλείνουν η μια κατόπιν της άλλης λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού και του φορολογικού συστήματος των τεκμηρίων που φορολογούνται ακόμα και για ανύπαρκτα εισοδήματα.
  2. Το ισοζύγιο πληρωμών της Ελλάδας, που δείχνει την αναλογία εισαγομένων αγαθών προς εξαγόμενα αγαθά, είναι ελλειμματικό δηλαδή εισάγουμε και καταναλώνουμε αγαθά περισσότερα από αυτά που εξάγουμε και χρόνο με το χρόνο γίνεται περισσότερο ελλειμματικό.
  3. Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, που είναι αποτέλεσμα του αρνητικού ισοζυγίου πληρωμών της Ελλάδος, αυξάνει με ραγδαίο ρυθμό και θα γίνει χιονοστιβάδα στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα να ανήκει στις χώρες με το υψηλότερο κατά κεφαλή δημόσιο χρέος.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ δεν μας αναφέρουν τους ιδιαίτερους δείκτες του που είναι:

  1. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ως άνεργους μόνον αυτούς που δηλώθηκαν και δεν έχουν βρει άλλη εργασία μέσα σε έξη μήνες από την ημέρα που γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας. Μετά τους έξη μήνες τους διαγράφουν από το ταμείο ανεργίας ακόμα και όταν δεν βρουν νέα εργασία και δεν τους θεωρούν άνεργους ενώ τους νέους που δεν έχουν βρει ακόμα την πρώτη τους εργασία δεν τους προσμετρούν στους ανέργους. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας συνεχώς διογκώνεται, λόγω του γεγονότος ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία κατόπιν της άλλης.
  2. Την πραγματική αγοραστική ικανότητα των συντάξεων και των μισθών, η οποία συνεχώς μειώνεται, γιατί τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις που παίρνουν είναι της τάξεως του 30 έως 50% του επίσημα δηλωμένου πληθωρισμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών τους π.χ. για το 1999 οι αυξήσεις αυτές θα είναι 1,4% (όπως ανάφεραν τα ΜΜΕ) για πληθωρισμό που την 1.1.1999 ήταν 4%  και ευελπιστούν ότι θα φθάσει(;) το 2% στο τέλος του 1999.
  3. Το ποσοστό των φόρων που πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι σε σχέση τα έσοδά τους είναι το μεγαλύτερο από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ οι υψηλόμισθοι δικαστικοί, οι υψηλόμισθοι πιλότοι της Ολυμπιακής αεροπορίας έχουν φοροαπαλλαγές. Επίσης πολλές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, είναι κοινό μυστικό, αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους και πληρώνουν λιγότερους φόρους, γιατί το κράτος δεν μπορεί να τους ελέγξει.

Συνάδελφοι, τα προαναφερθέντα έχουν γραφεί πολλές φορές κατά καιρούς στις εφημερίδες και μάλιστα με συγκεκριμένα μεγέθη. Όμως τα αναφέρω για να μην τα ξεχνάμε και μάλιστα τώρα που πλησιάζουν εκλογές. 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΚΑΣ, 10-3-99

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: