ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΊ ΔΕΙΚΤΕΣ

Posted by lykofron στο 20/07/2010

Οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδος υστερούν έναντι των αντιστοίχων των κρατών της ΕΕ. Συγκεκριμένα:

Το ισοζύγιο πληρωμών της Ελλάδας (που δείχνει την αναλογία εισαγομένων αγαθών προς εξαγόμενα αγαθά), είναι ελλειμματικό, γιατί εισάγουμε και καταναλώνουμε αγαθά περισσότερα από αυτά που εξάγουμε και χρόνο με το χρόνο γίνεται περισσότερο ελλειμματικό. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζουμε από άλλα κράτη αγαθά με πίστωση (με χρέος) και ότι αυτή η πίστωση (το χρέος) συνεχώς αυξάνει. Έτσι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, (που είναι αποτέλεσμα του αρνητικού ισοζυγίου πληρωμών της Ελλάδος), αυξάνει με ραγδαίο ρυθμό και θα γίνει χιονοστιβάδα στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το υψηλότερο κατά κεφαλή δημόσιο χρέος.

Η ανεργία συνεχώς αυξάνει αφού οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια κατόπιν της άλλης, αποτέλεσμα της πολυετούς λιτότητας. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το «επισήμως» αναφερόμενο γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ως άνεργους μόνον αυτούς που δηλώθηκαν στο ταμείο ανεργίας και δεν έχουν βρει άλλη εργασία μέσα σε έξη μήνες από την ημέρα που γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας. Μετά τους έξη μήνες τους διαγράφουν από το ταμείο ανεργίας ακόμα και όταν δεν βρουν νέα εργασία και δεν τους θεωρούν άνεργους. Επίσης τους νέους οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμα την πρώτη τους εργασία η κυβέρνηση δεν τους θεωρεί ως άνεργους και δεν τους προσμετράει στους ανέργους.

Η πραγματική αγοραστική ικανότητα των συντάξεων και των μισθών συνεχώς μειώνεται γιατί τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις που παίρνουμε είναι 1% έως 3% για πληθωρισμό 2% έως 4% (όπως ανάφεραν τα ΜΜΕ ο πληθωρισμός την 1.1.1999 ήταν 4% και προσδοκάται ότι την 31.12.99 θα είναι 2%). Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων είναι της τάξεως του 30 έως 50% του επίσημα δηλωμένου πληθωρισμού και συνεπώς η αγοραστική δύναμη των αποδοχών μας μειώνεται αντίστοιχα.

Το ποσοστό συμμετοχής στην φορολογία που εισπράττει το κράτος είναι, αναλογικά με τα έσοδά μας, πολύ μεγαλύτερο για τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους ενώ οι υψηλόμισθοι δικαστικοί (που αυξάνουν τους μισθούς τους με αποφάσεις που βγάζουν οι ίδιοι), οι υψηλόμισθοι πιλότοι της ελλειμματικής Ολυμπιακής Αεροπορίας που οι μισθοί τους καλύπτονται ουσιαστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό (με τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δίνει το κράτος στην Ο.Α. κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή από τους φόρους που πληρώνει ο λαός) κλπ έχουν φοροαπαλλαγές. Επίσης πολλές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών (γιατροί, μεγαλοδικηγόροι, κλπ), μπορούν (είναι κοινό μυστικό) να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους, γιατί το κράτος δεν μπορεί(;) (ή δεν θέλει) να τους ελέγξει και είναι άγνωστο τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι φόροι που «γλιτώνουν» σε σχέση με τα πραγματικά τους έσοδα και του οποίους φόρους που γλιτώνουν τους καλύπτουν με την αυξημένη φορολογία οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί.

Συνάδελφοι, τα προαναφερθέντα έχουν γραφεί πολλές φορές κατά καιρούς στις εφημερίδες και μάλιστα με συγκεκριμένα μεγέθη. Τα αναφέρω, όχι για να πρωτοτυπήσω, αλλά  για να μην τα ξεχνάμε και μάλιστα τώρα που πλησιάζουν εκλογές. 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΚΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: