ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το άλμα του ελλείμματος

Posted by lykofron στο 24/07/2010

Έκρηξη του ελλείμματος του προϋπολογισμού πάνω από το 6% του ΑΕΠ έναντι του στόχου 3,7% βλέπει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Αποδέχεται επίσης ότι το έλλειμμα, παρά και την εφαρμογή των μέτρων, (ημιυπαίθριοι, έκτακτη εισφορά, φορολόγηση σκαφών αναψυχής κ.λπ.), θα διαμορφωθεί φέτος στο 6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,7% που έχει τεθεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση από την Κομισιόν

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει ότι φέτος η οικονομία θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση και στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έως το καλοκαίρι και αφορούν στην αύξηση των εσόδων και στη μείωση των δαπανών.

Η αναθεώρηση της εκτίμησης για ύφεση της οικονομίας φέτος, αντί μηδενικής ανάπτυξης που ήταν ο τελευταίος στόχος, έγινε μετά τα πρώτα στοιχεία για τη θερινή τουριστική περίοδο, που δεν ήταν ικανοποιητικά.

Παράταση για 3%

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, υποχρέωση που τώρα είναι για το 2010, ο κ. Παπαθανασίου απαντά: «Βεβαίως θα ζητήσουμε παράταση. Θα πρέπει να πείσουμε ότι μας αξίζει μία παράταση».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαθανασίου αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να τιθασεύσει τις δαπάνες και να λάβει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ώστε να πείσει την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα παίρνει σοβαρά τον έλεγχο των ελλειμμάτων. «Η εισοδηματική πολιτική μας κινείται ξεκάθαρα εντός του πλαισίου μείωσης των κρατικών δαπανών» είπε ο κ. Παπαθανασίου, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες προκειμένου να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Ερωτώμενος για το δημόσιο δανεισμό ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως «αν και η κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι συνθήκες παραμένουν ασταθείς». Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν ανεύθυνο για οποιονδήποτε να διακινδυνεύσει μια ακριβή εκτίμηση για τις εξελίξεις το 2010 και ότι το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου έτους «θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε συνθήκες στην αγορά».

Η κ. Λ. Κατσέλη

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, δήλωσε: «Ας ανατρέξει ο κ. Παπαθανασίου στις προβλέψεις, που εδώ και καιρό έχουμε κάνει, ότι το έλλειμμα για φέτος θα ξεπεράσει το στόχο του 3,7% και θα φτάσει το 7 – 8% του ΑΕΠ. Η παραδοχή, σήμερα, του υπουργού ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 6%, επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέτρα που έλαβε, όχι μόνο δεν έβαλαν φρένο στις σπατάλες, αλλά επέτειναν την ύφεση και τη δημοσιονομική εκτροπή.

Ο τόπος έχει ανάγκη από τολμηρές τομές, ώστε να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής».

 

 

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 07:00 http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/18/1716518.htm

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: