ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

1843 Mαθήματα ιστορίας από το 1ο Μνημόνιο της Ελλάδας

Posted by lykofron στο 23/11/2010

(Τρίτη, 23 Νοέμβριος 2010 01:28)

 Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (τι σας θυμίζει ; )

Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως.

Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (τι σας θυμίζει ;  )   Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά

Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά  (τι σας θυμίζει ;?)  και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (τι σας θυμίζει ;?)   

Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Αυτό μήπως σας θυμίζει τίποτα?)   

Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.   Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Αυτό μήπως σας θυμίζει τίποτα?).

Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:

1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.

2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.

3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.

4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της «δεκάτης», που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.

5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.

6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.

7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.

8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.

9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες «εθνικές γαίες» με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.

11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

  Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, χρηματιστηριακός τεχνικός ανάλυτής διευθυντής GSTA/EKTA –info@sta-gr.com (ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες και την καταλυτική συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου την κα Μάρθα Παπαδοπούλου, διδάκτωρα Ιστορίας).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ:

1) Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε «τι πέτυχαν με όλα αυτά;», σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το «Κύριοι, δυστυχώς πτωχεύσαμε» του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα και αυτό οφείλεται στην εγκληματική ατιμωρησία των πολιτικών οι οποίοι είναι οι μεγάλοι υπεύθυνοι.

 2)  Ο Παπανδρέου προσέφυγε στο  ΔΝΤ (ΒΛΕΠΕ Παραδίδοντας την Ελλάδα στους δανειστές) παρά το γεγονός ότι μπορούσε να αντλήσει χρήματα από εσωτερικούς  πόρους ως εξής

(α) σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Αριστείδη Τσιπλάκου (ΒΛΕΠΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ: Πως μπορεί το κράτος να αντλήσει χρήματαΝα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσίαΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,  κλπ). 

 (β) ΝΑ μειώσει τις σπατάλες π.χ. να κόψει τους παχυλούς μισθούς των Βουλευτών,   ΝΑ κλείσει τα 3 από τα 4 κρατικά κανάλια TV, ΝΑ μειώσει τους παχυλούς μισθούς των διευθυντικών στελεχών σε ποσά κάτω των 5.000 ευρώ τον μήνα, ΝΑ εισπράξει με ταχείες διαδικασίες τα πρόστιμα και τους φόρους από τους μεγάλους φοροφυγάδες με ταχείες διαδικασίες  κλπ μέσω ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ που η απόφασή τους να είναι άμεσα εκτελεστή (ΒΛΕΠΕ Π.Χ. στην ανάρτησή μου  Βαλτώνουν 65 δισ. ευρώ)

 οι ένοχοι πολιτικοί του οικονομικού εγκλήματος κατά της Ελλάδος να οδηγηθουν στην αγχονη ώστε να γίνει κάθαρσηΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΚΟΠΙΜΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΒΛΕΠΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ  (ΒΛΕΠΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Τα αποθεματικά των ταμείων χάθηκαν…)

ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΕΓΚΙΧΤΟΥΣ;;; ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ, ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΥΣ;;; Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΟΣ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΚΟΠΙΜΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΒΛΕΠΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ)

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΦΕΡΕ ΜΟΝΟΝ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΜΕΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΙΜΗΤΗΣ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: