ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

Αποτέλεσμα της καταστροφικής πορείας του ΠΑΣΟΚ

Posted by lykofron στο 13/06/2011

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΛΥΚΟΦΡΩΝΑ: Αποτέλεσμα της καταστροφικής πορείας του ΠΑΣΟΚ, είναι πολλά στελέχη του να αποχωρούν, όπως εν προκειμένω ο Μανώλης Βασιλειάς, όπως προκύπτει από το παρακάτω κείμενό του. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου είναι εχθροπαθές προς τους Έλληνες και όταν ο λαός αναλάβει την εξουσία ο ΓΑΠ και οι γύρο του θα δικασθούν από λαϊκό δικαστήριο

ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Υπόψη κ. Σταύρου Δημηρούδη.

ΣΑΜΟΣ 9/6/2011

κ. Πρόεδρε,

Μετά και τη απαράδεκτη μεθόδευσή σας να προσπαθήστε να αποκρύψετε από την τελευταία Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου στη Χίο, την ύπαρξη της εισήγησης μου για το μεγάλο θέμα του ενδεχόμενου της παράνομης εισόδου μεταναστών στο Αιγαίο, μην ενημερώνοντας καν το σώμα για αυτήν, τις προσπάθειες σας για μη μπει καν σε διαδικασία ψηφοφορίας, δηλαδή για το εάν συζητείται ή όχι εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα και τέλος για την άρνηση δέσμευσής σας να συζητηθεί τουλάχιστον στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκφράζω κατά αρχήν έντονα την αγανάκτησή μου και καταγγέλλω αυτές τις μεθοδεύσεις που δεν τιμούν κανέναν από όλους εμάς που συμμετέχουμε σε αυτό. Το περιεχόμενο της εισήγησής μου φυσικά έχει να κάνει με ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό σχεδόν το σύνολο της Σαμιακής κοινωνίας, το γνωρίζατε αφού σας το είχα στείλει τόσο καιρό, το γνωρίζατε και μετά την προφορική μου ενημέρωσή σας αλλά και από την τοποθέτησή μου, «για τη διαδικασία», εντός της Συνεδρίασής. Το θέμα της πληθυσμιακής μετακίνησης και της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Πατρίδα μας, απασχολεί το σύνολο σχεδόν των πολιτών σε όλο το Αιγαίο. Μπορεί βέβαια την ευθύνη διαχείρισης και σωστά πλέον , να την έχει το κεντρικό Κράτος, αλλά θεωρώ απαράδεκτο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να μην έχει θέση, να γυρίζει τη πλάτη σε ένα τόσο πολύ σημαντικό πρόβλημα, να προσπαθεί να μείνει έξω από αυτό κρύβοντάς το κάτω από το χαλί, αρνούμενη καν να το συζητήσει. Οι κοινωνίες των Νησιών, μας εμπιστεύτηκαν για να συμβάλουμε στις λύσεις των προβλημάτων τους και όχι να δηλώνουμε απόντες από αυτά. Δεν είμαι διατεθειμένος λοιπόν, να υπηρετώ αντιλήψεις και πρακτικές που δεν με εκφράζουν, αφού πάνω από τις οποιεσδήποτε προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, παραταξιακές σκοπιμότητες, παραγοντισμούς, συμφωνίες άτυπων ομάδων και παρεών και ανόητους τοπικισμούς, βάζω το καλό και το συμφέρον του τόπου μου αλλά και όλων των πολιτών του Αιγαίου συνολικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εδώ και σχεδόν ένα εξάμηνο που συμμετέχω στο Συνδυασμό «ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, στο βαθμό που μου επιτρέπεται φυσικά από την ηγεσία του, έχω κατά καιρούς επισημάνει και εκφράσει τις επιφυλάξεις, την αγωνία, τις διαφοροποιήσεις, αλλά και τις αντιθέσεις μου για τη λειτουργία του Συνδυασμού μας, αλλά η ηγεσία με τον τρόπο της, περιφρονεί, διασκεδάζει, αδιαφορεί και δεν υπολογίζει αυτές τις έως σήμερα προφορικές παρατηρήσεις μου. Ένας συνδυασμός με συγκεκριμένο σχέδιο από την ώρα της συγκρότησης του, με πρόγραμμα, με προτάσεις και εξειδικεύσεις, που φτιάχτηκε και στηρίχθηκε από όλους εμάς από κάθε Νησί, που πιστέψαμε στο όνειρο, και στις δυνατότητές μας, ένας Συνδυασμός που δημιούργησε προσδοκίες στις τοπικές μας κοινωνίες αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο.  Ένας Συνδυασμός που είχε νικηφόρα αποτελέσματα από τις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές, αφού όλοι μας προσπαθήσαμε για αυτό σε κάθε νησί και όχι μόνο η διοικούσα εξωθεσμική τριάδα της Μυτιλήνης. Η ελπίδα, άφησε σε πολύ σύντομο χρόνικό διάστημα, τη θέση της στην απογοήτευση. Ο Συνδυασμός μας, αντί μέρα με τη μέρα να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται με επάρκεια στο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, συρρικνώνεται, αποπολιτικοποιείται, και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων πλέον να πείσει και να εμπνεύσει. Θεωρώ ότι το κύριο αίτιο αυτής της κατάστασης έχει να κάνει με το σοβαρό ΕΛΛΕΙΜΜΑ πολλαπλών διαστάσεων που απόκτησε, μέσα σε σχετικά μικρό ημερολογιακά αλλά αρκετό πολιτικά χρόνο. Έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας και ενημέρωσης, έλλειμμα συλλογικής δράσης και παρέμβασης, έλλειμμα κατανόησης των μεγάλων ή μικρών προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, έλλειμμα επικοινωνίας με τους πολίτες, έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού και εξειδίκευσης κατά τόπο και κλάδο, και έλλειμμα τουλάχιστον ανθρώπινων σχέσεων και σεβασμού της ηγεσίας του προς τα μέλη του.

Ο προσωποπαγής χαρακτήρας που δόθηκε από την αρχή μετά την εκλογή μας, περιόρισε τις οποιεσδήποτε προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τα μέλη μας για περιορισμό αυτών των φαινομένων. Αντίθετα δημιουργήθηκε ένα σύστημα εξουσίας και διαχείρισης γύρω από τον Περιφερειάρχη, γραφειοκρατικής κυρίως προσέγγισης των σοβαρών προβλημάτων που συσσωρεύονται καθημερινά και ζητούν λύσεις. Λύσεις πολιτικές, λύσεις αυτοδιοικητικές. Οι σύμβουλοι δεν αντιμετωπίζονται σαν ολοκληρωμένα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα – υποκείμενα, αλλά με βάση το στοιχείο της καθολικής υποταγής τους ή όχι στην ηγεσία του. Ο οποιοσδήποτε τολμήσει να εκφράσει μία άλλη άποψη, όχι κατ΄ανάγκη αντίθετη αλλά απλά διαφορετική ή συμπληρωματική, λοιδορείται, απομονώνεται, χλευάζεται, γελοιοποιείται, βρίζεται από το τριμελές Διευθυντήριο και η οποιαδήποτε άποψη του ή πρόταση απλά αγνοείται. Από την αρχή ακολουθήθηκε η πολιτική του ¨διαίρει και βασίλευε¨. Η ηγεσία, άλλες φορές μας χώριζε κατά Νομό, στερώντας από τους συμβούλους συνολικά το δικαίωμα ή την ευκαιρία της απλής και ανθρώπινης γνωριμίας αλλά και του συλλογικού διαλόγου. Άλλες φορές δεν γίνονταν καθόλου προσυμβούλια με το επιχείρημα της έλλειψης του χρόνου, αλλά και όσες φορές έγιναν συγκαλούνταν αυτά μία ώρα πριν το περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να μην γίνεται σε βάθος συζήτηση, αλληλοενημέρωση, ζύμωση και ουσιαστικός αυτοδιοικητικός διάλογος.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτή η τακτική υιοθετήθηκε έως σήμερα και δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού αποτελεί επιλογή και όχι αδυναμία της ηγεσίας. Έχει να κάνει με τη λογική του οργανωτικού ελέγχου και της ¨γκρούπας¨. Είναι μία παλιά σταλινικού τύπου αντίληψη και πρακτική, που εφαρμόζεται ακόμα σε λίγα ευτυχώς ανά τον κόσμο, κρατικά αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Μια ηγεσία που δεν ενδιαφέρεται ο Συνδυασμός μας να αποκτήσει έννοια και αντίληψη συνόλου, δεν επιδιώκει δηλαδή τη σφυρηλάτηση της ιδεολογικής, πολιτικής και αυτόδιοικητικής ομοιογένειας του, με τα οποιαδήποτε φυσικά αρνητικά αποτελέσματα στη λειτουργία και στη ¨δράση¨ του. Η ηγεσία του Συνδυασμού μας δεν θέλει αλλά και δεν χρειάζεται στελέχη με δυνατότητα ολοκληρωμένης έκφρασης, χρειάζεται συμβούλους «κουκιά» που θα ψηφίζουν κάθε φορά καταφατικά στις αποφάσεις του Διευθυντηρίου. Για να περιορίσει την οποιαδήποτε αντίθεση ή αντίδραση των συναδέλφων, φροντίζει και τους αφήνει ανενημέρωτους, χωρίς στοιχεία, χωρίς ένταξη τους σε οποιαδήποτε διεργασία. Με τον τρόπο αυτό τους περιορίζει, διασφαλίζοντας την εφήμερη τουλάχιστον παραταξιακή Ειρήνη.

Η περιφρόνηση στις τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου, εκτός Μυτιλήνης, είναι έκδηλο φαινόμενο από την ηγεσία του Συνδυασμού μας. Στο Νησί μας για παράδειγμα, μετά από τόσους μήνες από τις Εκλογές δεν καταδέχτηκε να επισκεφτεί ο κ. Γιακαλής, παρόλο τις τόσες προσωπικές μου αιτιάσεις. Και φυσικά δεν εννοώ μια εθιμοτυπική επίσκεψη ¨ξεκαρφώματος¨ και διασφάλισης ¨άλλοθι¨, όπως ακούγεται ότι θα πράξει την ερχόμενη Τρίτη. Εννοώ μία παραμονή του στη Σάμο κάποιων ημερών, επαφής με το Δήμο Σάμου, όλους τους φορείς , τους συμβούλους, μια επίσκεψη και επαφή στα χωριά και στις πόλεις με τους πολίτες του Νησιού μας. Πολίτες που οι περισσότεροι δεν τον ήξεραν αλλά τον εμπιστεύτηκαν, δίνοντας εντολή σε αυτόν και στους συνεργάτες του, να ασχοληθούν και να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Εννοώ, να αφουγκρασθεί και να καταγράψει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τις διάφορες προτάσεις τους. Και αυτό σαν μια πράξη, όχι μόνο ηθικής αναγνώρισης και ευχαριστίας, όχι σαν μία πράξη υποχρέωσης, αλλά πράξη βαθύτατα πολιτική που θα διαμορφώνει όρους και προϋποθέσεις κοινωνικής και αυτοδιοικητικής συμμετοχικότητας, διαβούλευσης, συναπόφασης και συνέργειας. Δεν έχει αντιληφθεί δυστυχώς ο κ. Γιακαλής το σημερινό αυτονόητο. Ότι η επιτυχία του ιδίου και του Συνδυασμού, στην θεσμοποίηση της νέας αιρετής Περιφέρειας στο Βόρειο Αιγαίο περνά μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς, τα κινήματα και τους πολίτες των Νησιών μας.

κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πολλά ακόμα θα μπορούσα να αναφέρω. Δεν θα το επιχειρήσω, αφού πρόθεσή μου δεν είναι μία στείρα αντιπαράθεση με την ηγεσία του Συνδυασμού. Πρόθεσή μου είναι η γραπτή έκφραση της ιδεολογικής μου πλέον διαφορετικότητας με το κ. Νάσο Γιακαλή, κάτι που την μικρή χρονικά προεκλογική περίοδο δυστυχώς δεν είχα αντιληφθεί. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, ότι εκτός της ηγεσίας του Συνδυασμού, τίποτα δεν με χωρίζει με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου, ανεξάρτητα τη στάση που ο καθένας έχει επιλέξει και ακολουθεί. Με ιδιαίτερο σεβασμό στέκομαι δίπλα τους και δεσμεύομαι ότι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το καλό και την ανάπτυξη ολόκληρου του Αιγαίου και όχι μόνο της ωραίας Μυτιλήνης. Με τους εκλεκτούς συναδέλφους της παράταξής στη Σάμο, τους κ. Λυμπέρη και κ. Ελένη που τους τιμώ ιδιαίτερα, με τον σοβαρό, δραστήριο και αποτελεσματικό Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Παπαθεοφάνους, με τον εκλεκτό σύμβουλο της περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας κ. Κουλουλία, καθώς και με το φίλο μου, έμπειρο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ.Μάρκου , θα συνεχίσω να δίνω τον αγώνα μου μαζί τους, χωρίς να αλλοιωθεί τίποτα στη σχέση μας, για την Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, καθώς και για όλα τα άλλα νησιά.

Σας εκφράζω την πεποίθησή μου, ότι εάν ο Συνδυασμός ¨ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ¨, δεν υπηρετεί το λόγο για τον οποίο συγκροτήθηκε, με μοναδική ευθύνη της ηγεσίας του φυσικά, δεν είναι πλέον ωφέλιμος και χρήσιμος για τους πολίτες και τις κοινωνίες των Νησιών μας. Είμαι υποχρεωμένος μετά από αυτές τις σκέψεις μου, να σας καταθέσω την ανεξαρτητοποίηση μου από το συγκεκριμένο πλέον Συνδυασμό, διευκολύνοντας έτσι και την ηγεσία του, που το προσδοκά και το εύχεται. Ενώνω πλέον τη φωνή μου, με τον ήδη ανεξάρτητο σύμβουλο, αγαπητό κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, προερχόμενος και αυτός από το Συνδυασμό Γιακαλή, της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αποτελεσματικότερη δράση και παρέμβαση, με συνέπεια , σοβαρότητα και επάρκεια, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και σε αυτά που έρχονται μπροστά μας, στις δύσκολες εποχές για την πατρίδα και το Αιγαίο.

Σας ευχαριστώ πολύ για την οποιαδήποτε έως σήμερα συνεργασία.

Ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου της Περ. Ενότητας Σάμου.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

Ένα Σχόλιο to “Αποτέλεσμα της καταστροφικής πορείας του ΠΑΣΟΚ”

  1. χαρτογιακας said

    http://olympia.gr/2011/06/13/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

    ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ; ΕΧΕΙ ΠΑΨΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ…….ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ-ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ,ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΙΟΝΙΑ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΥΝ……

    Η ΒΙΑ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΙΑ….ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ…..ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ….ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: