ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Posted by lykofron στο 26/12/2011

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΛΥΚΟΦΡΩΝΑ: ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠ ΑΥΤΟΥ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ.

Βαρύ θα είναι το νέο χαράτσι της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αύξηση των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 15% εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην κυβέρνηση, ενώ, αν συμπεριληφθούν και τα υπόλοιπα τιμολόγια (εμπορικά, βιομηχανικά κ.λπ.), η μεσοσταθμική αναπροσαρμογή για το 2012 ανέρχεται σε 12,7%. Η μέση ετήσια επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 100 ευρώ, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της ΡΑΕ (ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ). Η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει εδώ και εβδομάδες ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν κοντά στο 10%, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ έχει υποστηρίξει ότι κινδυνεύει με διόγκωση των ζημιών, στην περίπτωση που οι αναπροσαρμογές είναι χαμηλότερες του 15%. Γι’ αυτό και η αρχική της πρόταση προέβλεπε την αύξηση του οικιακού τιμολογίου σε επίπεδα άνω του 20% (από τα 78,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh) στα 94,1 ευρώ), ενώ η εισήγηση της ΡΑΕ περιορίζει την αύξηση στο 15%, δηλαδή στα 89,8 ευρώ ανά Mwh. Η ρυθμιστική αρχή προτείνει επίσης στην εισήγησή της προς το ΥΠΕΚΑ την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο (κάθε 1η Ιανουαρίου και 1η Ιουνίου) με βάση την εξέλιξη του κόστους, την απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης και περαιτέρω περιορισμό των κλιμακίων κατανάλωσης που εφαρμόζονται στους λογαριασμούς για τους οικιακούς καταναλωτές (με βάση κοινοτικές οδηγίες). Η ΡΑΕ εισηγείται την αύξηση του μέσου εσόδου της ΔΕΗ στα 78,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 69,78 ευρώ που ήταν το 2011 (αύξηση 12,7 %). Το μέσο έσοδο προτείνεται να διαμορφωθεί σε 89,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, 93,7 ευρώ για τους επαγγελματίες και 77,9 για τους λοιπούς καταναλωτές, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αγρότες. Με βάση αυτόν τον δείκτη θα καθορίσει η ΔΕΗ τα αναλυτικά τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2012 για κάθε κατηγορία καταναλωτών. Η θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής, είναι ένα ακόμα μέτρο που εισηγείται η ρυθμιστική αρχή.

ΠΗΓΗ http://www.dimokratianews.gr/content/4235/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%8C%CE%BA

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: