ΛΥΚΟΦΡΩΝ

ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ

Υπογεγραμμένο από τον Μανώλη Γλέζο.

Posted by lykofron στο 12/01/2012

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.

Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη  Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ». Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το  χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των  Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής  απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το  κατοχικό δάνειο. Ιταλία και η  Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενωποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8  δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).  Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl  συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21,2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους  κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. Ζητούμε  από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών  ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Αγαπητοί φίλοι,

όπως αναφέρεται παρακάτω από το EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Παρακαλώ  ζητήσετε  από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο <http://www.greece.org/blogs/wwii/> http://www.greece.org/blogs/wwii/  και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών…EΘΝΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ > ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για  τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και  το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09. Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών  επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη  χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ. Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει  ενεργητική. Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη. Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επί τέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφασιστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της  ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.

Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις σημερινές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Για το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  
Μανώλης Γλέζος
Advertisements

3 Σχόλια to “Υπογεγραμμένο από τον Μανώλη Γλέζο.”

 1. Γεώργιος Αθαν. Τασιγιάννης said

  Συμφωνούμε απόλυτα με τις επισημάνσεις καί τις παρατηρήσεις του κυρίου ΄Μανώλη Γλέζου . Πράγματι οι καταστροφές ήταν τεράστιες καί οι ζημίες ανυπολόγιστες που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική Γερμανία . Ανάμεσα στά 1700 χωριά πού κυριολεκτικά πυρπόλησαν καί ισοπέδωσαν τον Αύγουστο του 1943 ήταν καί τά τρία χωριά τής Ελικώνειας περιοχής Δομβραίνα , Θίσβη καί Χώστια ‘από τά οποία καί καταγώμαστε . Ό αργυρώνητος τύπος καί οι ιστορικοί αργότερα χαρακτήρισαν τήν συμπεριφορά καί τις πράξεις του στρατού κατοχής ώς απλό » βαρβαρισμό » ,ένώ εμείς οι άπλοί άνθρωποι πού ζήσαμε τον όλεθρο τα παραλληλίσαμε σε μικρογραφία με αυτά της » Χιροσίμα » πού ακολούθησαν δύο χρόνια αργότερα . Οι κάτοικοι των χωριών μεταξύ αυτών οι γονείς μας ασφαλώς καί πολλοί από εμάς μικρά παιδιά ακόμα σκορπιστήκαμε άνθρώποι καί ζώα στά γύρο βουνά τους κάμπους καί τούς ελαιώνες , γιά να γίνουμε στό τέλος πρόσφυγες καί επαίτες στόν ίδιο τον Τόπο μας . Απαιτούμε έστω καί με καθηστέρηση ( 70 ) χρόνων να αποζημιωθούν όλες υλικές ζημίες πού προξένησαν οι Γερμανοί στήν πολύπαθη Πατρίδα μας .

 2. 1.Γεώργιος Αθαν. Τασιγιάννης είπε
  18/01/2012 στις 07:55
  Συμφωνούμε απόλυτα με τις επισημάνσεις καί τις παρατηρήσεις του κυρίου ΄Μανώλη Γλέζου . Πράγματι οι καταστροφές ήταν τεράστιες καί οι ζημίες ανυπολόγιστες που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική Γερμανία . Ανάμεσα στά 1700 χωριά πού κυριολεκτικά πυρπόλησαν καί ισοπέδωσαν τον Αύγουστο του 1943 ήταν καί τά τρία χωριά τής Ελικώνειας περιοχής Δομβραίνα , Θίσβη καί Χώστια ‘από τά οποία καί καταγόμαμαστε. Ό αργυρώνητος τύπος καί οι ιστορικοί αργότερα χαρακτήρισαν τήν συμπεριφορά καί τις πράξεις του στρατού κατοχής ώς απλό ” βαρβαρισμό ” ,ένώ εμείς οι άπλοί άνθρωποι πού ζήσαμε τον όλεθρο τα παραλληλίσαμε σε μικρογραφία με αυτά της ” Χιροσίμα ” πού ακολούθησαν δύο χρόνια αργότερα . Οι κάτοικοι των χωριών μεταξύ αυτών οι γονείς μας ασφαλώς καί πολλοί από εμάς μικρά παιδιά ακόμα σκορπιστήκαμε άνθρώποι καί ζώα στά γύρο βουνά τους κάμπους καί τούς ελαιώνες , γιά να γίνουμε στό τέλος πρόσφυγες καί επαίτες στόν ίδιο τον Τόπο μας . Απαιτούμε έστω καί με καθυστέρηση ( 70 ) χρόνων να αποζημιωθούν όλες υλικές ζημίες πού προξένησαν οι Γερμανοί στήν πολύπαθη Πατρίδα μας .

  • lykofron said

   Αν η κυβέρνηση ήταν Ελληνική τότε θα έπρεπε να επιδιώξει την είσπραξη των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και μάλιστα εν αναμονή της αποφάσεως του Διεθνούς δικαστηρίου 1) να δημεύσει κάθε περιουσιακό στοιχείο των γερμανών στην Ελλάδα, να κλείσει όλες τις Γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα π.χ ‘ολα τα Lidl και 2) να αποκλείσει τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων. Εν τω μεταξύ να διαδοθεί το σύνθημα: ΜΗ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΣΤΑ LIDL
   ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΕ ΤΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: